Katolikus templom

Tallián kastély

Tallián család kriptája

Nepomuki Szent János

Világháborús emlékmű

Millenniumi Park

Látnivalók a körnnyéken

 

Látnivalók a környéken

 

Ferstetics-Inkey kastély (Alsóbogát)

A kulturális örökség megőrzése kategóriában Europa Nostra díjat nyert az alsóbogáti Festetics-kiskastély. Magyarországi épület most 21. alkalommal kapta meg a díjat az 1978-ota működő, kétszáz civil csoport szövetségéből alapított európai szervezettől. Az Európa Nostra idei 30 díjazottját csaknem 200 projektből választották ki az örökségmegőrzés, a kutatás, a példamutató elkötelezettség, valamint az oktatás-képzés és figyelemfelkeltés terén véghezvitt munkájukat jutalmazva.

 

   


Krisna-völgy (Somogyvámos)

A Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm egy kis somogyi falu, Somogyvámos külterületén található, a Balatontól 30 km-re. A 260 hektár területű Indiai Kulturális Központ és Biofarm azzal a céllal létesült, hogy az embereket hozzásegítse egy ősi lelki kultúra értékeinek, valamint a természetes életmódnak a megismeréséhez.

Krisna-völgy lakói megélhetésüket a földre és a tehenekre alapozva, gyermekeiket lelki értékeken alapuló életre nevelve követik a Krisna-tudat folyamatát az istenszeretet elérése érdekében. Templom, biofarm, védikus iskola, tavak és ligetek is találhatóak itt. A völgyben több száz növény- és madárfaj él.

Tizenöt évvel ezelőtt, Krisna-völgy megalapításakor még többnyire szerzetesek költöztek ide, jelenleg azonban 150-en élnek itt – többségük családos. A Krisna-völgyben élő családok az egyszerű életmód elveit követik. Templomi életük, szertartásaik nem korlátozódnak a vasárnapokra. A hívők minden reggel fél 5-kor kezdődő közös lelki gyakorlaton vesznek részt, melynek célja, hogy egész nap békés, meditatív tudatállapotban létezzenek, könnyebb legyen egész nap Istenre gondolniuk, s az ő elégedettségét szem előtt tartva végezniük szolgálatukat, legyen az földművelés, a tehenek fejése, gondozása, az idelátogató turisták fogadása, templomi imádat, irodai munka vagy művészeti tevékenység.

 

   


Bencés kolostor (Somogyvár)

Szent László királynak köszönhetjük, hogy az általa alapított (1091) – romjaiban is lenyűgöző – bencés apátság fénykorában a francia–magyar kultúra páratlan ötvözete lehetett.

A király a franciaországi Saint-Gilles-i apátság szerzeteseit hívta ide.

Somogyváron a középkor jelentős kultikus és kulturális központja alakult ki, s az 1220-as évektől már a vármegye okiratainak első letéteményese is volt. A környék lakói szőlőműves hospesek, akik virágzó gazdálkodást valósítottak meg. A városiak a településen keresztülvezető hadiutat használva élénk kereskedelmet folytattak, az itteni bor Fehérvárra, Budára és Szegedre is eljutott. Az összeköttetést segítette a „nemzetközi” zarándokforgalom, emellett az apátság bencés szerzeteseinek közvetlen kapcsolata a Földközi-tenger melléki Saint-Gilles-i apátsággal. A magyar és az európai szellem találkozásának köszönhetően ötszáz éven át Somogyvár az országrész szellemi - közigazgatási központja volt. A levert Koppány vezér ma élő utódai büszkék arra, hogy a szülőfalujuk egykor – nemes egyszerűséggel mondva – Somogyország közepének számított. A Szent István és Szent László korából örökölt országos politika Somogyvárt – mai fogalmaink szerint fél országrészt irányító – megyeközponttá tette. Méltán lett a feltárt rom – Pusztaszer és Mohács után – nemzetünk harmadik történelmi emlékhelye.

1972-ben kezdték meg az apátság régészeti feltárását. A munkák közel két évtizedig tartottak. Az alapítás 900. évfordulóján, 1991-ben nyitották meg a romokat a látogatók előtt.

1983-tól történelmi emlékhely.

1989-től évente megrendezik az alapító Szent László neve napjához (június 27-i) kapcsolódóan a Szent László Napok rendezvénysorozatot.

 

      


Pusztatorony (Somogyvámos)

Az eredetileg román stílusban épült egyhajós templom feltehetően XII. századi eredetű. Érdekessége, s korának jellemzője a téglából rakott, négyzetes alapú, később nyolcszögletűvé váló, a sisakot is téglából rakott tornya. A körülötte elterülő település erődtemploma is volt egyben.

 


Őskohó Múzeum(Somogyfajsz)

Egy, a honfoglalás korában működött (X. századi) vasöntő műhelyt mutat be az Őskohó Múzeum. Ez a kohó úgynevezett gyepvasat dolgozott fel, amelynek fémtartalma elérheti a 30-40 százalékotot is.A pusztakovácsi és libickozmai út elágazásánál épített díszes kapun át juthatunk el a múzeumhoz.Annak idején a műhelyt egy 6x8 méter területű gödörben képezték ki, a kemencéket a gödör oldalába mélyítették. A kemencék elhasználódása után a műhelygödröt hasonló méretű műhellyel bővítették, miközben a korábbi gödröt fokozatosan betemették a vasolvasztás melléktermékeivel. Egy ilyen feltárt műhelygödröt mutat be a múzeum.A gyepvasérc (réti vagy taviérc) mocsarakban, pangó vizes területeken képződő porózus, agyaggal keveredő barnavasérc (limonit). A magas vastartalmú vizekből a vas vasoxid formájában a felszín alatt kisebb csomókban, szemcsékben kiválik. Kohászati felhasználása a történelmi időkben jelentős volt, ma már nem számottevő.

 


Vissza>>>

Osztopán Polgármesteri Hivatal

7444 Osztopán Fő u.11.

Telefon:82/686-500

Fax:82/686-501

E-mail

Deutsche

Deutsche