Neves lakosok

Testvértelepülés

 

 

 

Illyés Gyula Általános Iskola Osztopáni Tagiskolája

Osztopán főútja mellett el sem lehet téveszteni a község valamikori urainak birtokát. 1910 körül épült eklektikus stílusban, és a falu legnagyobb büszkesége. Valószínű, hogy a kastély eredetileg egy barokk stílusú manzárdtetős kúria volt. Kastéllyá bővítését 1910-ben kezdték el. Ebben az időszakban építették a víztartályt tartalmazó tornyot, annak erkélyét a homlokzatán található Tallián család címerével. Ekkor készült a tetőtér és a teraszok is. A kastély tornyát szinte mindenhonnan látni a faluban, viszont az épületet eltakarják a körülötte lévő park ősi fái. A kaputól 30-40 méteres út vezet az impozáns kastély bejáratáig. A parkban örökzöldek, és gesztenyefasor vezet körbe. A parkot sokszor átalakították. Jelenlegi formájában leginkább az angol kertek jellemzőit hordozza magában. Ezt a formát 1857-59 között nyerte el. Az utolsó tervszerű átépítése 1910-ben történt, melyet Hein János, a kor leghíresebb kertépítésze végezte, a tulajdonos Tallián Andor megbízásából.

Az épületben jelenleg a somogyjádi  Illyés Gyula Általános Iskola osztopáni tagiskolája, ill. tagóvodája  működik, ám szívesen látják a vendégeket is, hiszen nyaranta 3- 4 hétig az osztálytermeket és a parkot táborozó gyerekek foglalják el az ország minden részéből. De voltak már perui, vietnámi, amerikai vendégek is.Itt működik a Községi és iskolai könyvtár is, ami könnyen megtalálható közvetlenül a torony alatt. A könyvtárból lépcső vezet a padláson berendezett helytörténeti kiállításhoz, majd tovább a toronyba. A torony körteraszáról fantasztikus látványt tárul egész Osztopánra és annak környékére. Szép időben még a Badacsony is tisztán látható. Ha elképzeljük, hogy egy évszázada a Balaton hullámai egészen Somogyvárig benyúltak a Nagyberekbe, s nem volt ennyi országút és adótorony, igazán fenséges lehetett a kilátás már akkoriban is. A 6 osztályos iskola jelenleg 4 osztállyal működik, mivel a csökkenő gyermeklétszám és az Önkormányzat anyagi helyzete miatt az alsótagozatban az 1-2; és a 3- 4. osztályokat össze kellett vonni.Szerencsére ez a szakmai munkát nem befolyásolta, hiszen továbbra is megtartottuk jó eredményeinket. Azok a diákjaink, akik más intézményekben folytatják tanulmányaikat, rendre megtartják eredményeiket.Iskolánk falai közül számtalan kiváló szakember: szakmunkás, katona, orvos, jogász stb. került ki.Tanulóink a tanulmányi és kulturális versenyeken is sikeresen szerepelnek. A Tudományos Diákköri munkában is jeleskedünk, 2010-ben iskolánk lett a TDK dunántúli regionális központja. Diákjaink évről évre eljutnak az országos fordulóig, ahol kiemelkedő minősítéseket kapnak.Ezen kívül több körzeti és levelezős versenyen is rendszeresen szerepelnek.Iskolánkban szakkörök is működnek, ahol a diákok érdeklődési körüknek megfelelően hasznosan tölthetik el szabadidejüket.Összességében elmondható, hogy a csökkenő gyermek-, és pedagóguslétszám ellenére sem a színvonalról, sem az oktatás hatékonyságáról- eredményességéről nem mondtunk le. Aktívan részt veszünk a falu közösségi életében is. Szervezzük és tevékenyen működünk közre a községi ünnepségeken.

Tantestület

Az intézmény főigazgatója

Kovács Gyuláné

Tagintézmény-vezetője

Balogh Zoltán

Állandó pedagógusai

Horváthné Buzsáki Rita

Kovács Gáborné

Jurics Viktória

Ládonyi Péter

Sándor Alexandra

Óraadók

Steinerné Tompos Andrea (angol)

Molnár Csaba (történelem)

Husi Gyula (ének)

Stromájer László

 (technika,informatika)

Tóthné Nagy Ágnes (természetismeret)

Sudár János

(hit-és erkölcstan)

Szőkéné Baracsi Ágnes (rajz és erkölcstan)

Iskolatitkár és könyvtáros

Horváth Brigitta

Osztopán Polgármesteri Hivatal

7444 Osztopán Fő u.11.

Telefon:82/686-500

Fax:82/686-501

E-mail

Deutsche

Deutsche

 

Kezdőlap / Osztopánról / Önkormányzat / Egyesületek / Galéria /Hírességeink / Testvértelepülés / Oktatás / Díszpolgárok / Látnivalók/Deutsche /