Neves lakosok

Testvértelepülés

 

Osztopán fekvése

Kaposvár és Fonyód között félúton, Somogy szívében fekszik Osztopán. A dimbes-dombos táj ölelésében meghúzódó 860 lelkes falu a kanyargós főutcájáról ismert. Szinte mindenki elhajtott már a község központjában magasodó katolikus templom mellett. A Kaposvárról vezető út egyenesen a műemlék épületnek visz, majd egy éles kanyarral irányt vált északra, a Balaton felé.

 

Persze más látnivaló is bőven akad a településen, hiszen a Tallián család majd százéves egykori kastélya és az épületet körülölelő park néhány pillanatra minden látogatót megállásra késztet. A falu környezetével gazdagon bánt a természet, a környéken lévő tölgyesekben és juharerdőkben apróvadak, kiváló minőségű szarvasok és vaddisznók tenyésznek. Nem véletlen, hogy a vadászok egyik kedvenc helye lett Somogyban. A rengeteg azonban a sétálni vágyó turistáknak is számtalan meglepetéssel szolgál. Illatos rétekkel, mezőkkel, ligetekkel és a bennük csörgedező tiszta vizű patakokkal. Osztopán határában három szőlőhegy is ontja ősszel a mézédes gyümölcsöt. A Cerina, a Sándorica és az Újhegy, kis dombok a település határában. A gazdák legfőképp a régi hazai fajtákat termelik a földjükön.

 

E természeti értékeket Osztopán rejtett kincseinek is nevezhetnénk, hisz az átutazónak mindössze annyi látszik, hogy a falun kívül az országút két oldalán hullámzó sárga-zöld színű szántóföldek váltják egymást az apró facsoportokkal. Mindez a falu mezőgazdasági jellegére utal. Ám nyár végén és ősszel a szalmabálák sokasága is impozáns tud lenni a csíkosra aratott tarlón. Osztopán autóbusszal és vonattal is könnyen megközelíthető. Mindkettő a Kaposvár-Fonyód közötti szakaszon érinti. Kerékpárral sincs messze egyik várostól sem. A megyeszékhelytől 20 kilométert, a tóparttól 30-at kell letekerni.

Osztopán Polgármesteri Hivatal

7444 Osztopán Fő u.11.

Telefon:82/686-500

Fax:82/686-501

E-mail

Deutsche

Deutsche

 

Kezdőlap / Osztopánról / Önkormányzat / Egyesületek / Galéria /Hírességeink / Testvértelepülés / Oktatás / Díszpolgárok / Látnivalók/Deutsche /