Kezdőlap

 

 

 

 

Tallián kastély

 

 

 

 

 

Katolikus templom

 

 

 

 

 

Emlékművek

 

 

 

 

 

Környék látnivalói

 

 

Környék látnivalói

 

Pusztatorony (Somogyvámos)

Az eredetileg román stílusban épült egyhajós templom feltehetően XII. századi eredetű. Érdekessége, s korának jellemzője a téglából rakott, négyzetes alapú, később nyolcszögletűvé váló, a sisakot is téglából rakott tornya. A körülötte elterülő település erődtemploma is volt egyben.

    


Szász Endre Kastélymúzeum (Várda)

A Szász Endre Kastélymúzeum Somogy megyében, Várdán található. Szász Endre egykori lakhelyén özvegye, Szászné Hajdu Katalin jóvoltából és a Szász Endre Életművét Gondozó Közhasznú Egyesület munkatársainak közreműködésével tekinthető meg a művész hagyatéka. Az életművön kívül, az eredeti állapotokat őrző antik műtárgy gyűjtemény darabjaival berendezett kastély, a hozzá tartozó 6 hektáros arborétum jellegű park, ősfákkal, valamint a hajdani műterem is rendkívüli élményekkel gazdagíthatja a kastélymúzeumba ellátogatókat.

A hat hektáron elterülő ősfákkal körülvett emlékház előzetes időpont egyeztetés alapján látogatható.

    


Ferstetics-Inkey kastély (Alsóbogát)

A kulturális örökség megőrzése kategóriában Europa Nostra díjat nyert az alsóbogáti Festetics-kiskastély. Magyarországi épület most 21. alkalommal kapta meg a díjat az 1978-ota működő, kétszáz civil csoport szövetségéből alapított európai szervezettől. Az Európa Nostra idei 30 díjazottját csaknem 200 projektből választották ki az örökségmegőrzés, a kutatás, a példamutató elkötelezettség, valamint az oktatás-képzés és figyelemfelkeltés terén véghezvitt munkájukat jutalmazva.

    


Krisna-völgy (Somogyvámos)

A Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm egy kis somogyi falu, Somogyvámos külterületén található, a Balatontól 30 km-re. A 260 hektár területű Indiai Kulturális Központ és Biofarm azzal a céllal létesült, hogy az embereket hozzásegítse egy ősi lelki kultúra értékeinek, valamint a természetes életmódnak a megismeréséhez.Krisna-völgy lakói megélhetésüket a földre és a tehenekre alapozva, gyermekeiket lelki értékeken alapuló életre nevelve követik a Krisna-tudat folyamatát az istenszeretet elérése érdekében. Templom, biofarm, védikus iskola, tavak és ligetek is találhatóak itt. A völgyben több száz növény- és madárfaj él.Tizenöt évvel ezelőtt, Krisna-völgy megalapításakor még többnyire szerzetesek költöztek ide, jelenleg azonban 150-en élnek itt – többségük családos. A Krisna-völgyben élő családok az egyszerű életmód elveit követik. Templomi életük, szertartásaik nem korlátozódnak a vasárnapokra. A hívők minden reggel fél 5-kor kezdődő közös lelki gyakorlaton vesznek részt, melynek célja, hogy egész nap békés, meditatív tudatállapotban létezzenek, könnyebb legyen egész nap Istenre gondolniuk, s az ő elégedettségét szem előtt tartva végezniük szolgálatukat, legyen az földművelés, a tehenek fejése, gondozása, az idelátogató turisták fogadása, templomi imádat, irodai munka vagy művészeti tevékenység.

    


Bencés kolostor és Szent László Latogatóközpont (Somogyvár)

Nemzeti emlékhellyé avatták Somogyváron azt a Szent László király által 1091-ben alapított bencés apátságot, ahova a lovagkirály francia szerzeteseket telepített le, ezzel jelképezve és erősítve a keresztény Magyarország európaiságát. A monostor a középkori Magyar Királyság egyik legjelentősebb építménye volt.

A Szent László Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont az Árpád-kori Magyarország egyik legjelentősebb épületének romjaitól mindössze néhány száz méterre található. A természeti környezetbe simuló, részben térszint alatti beépítésű Látogatóközpontban a Szent Korona hologramja fogadja a látogatókat. A múzeumi részen egy állandó kiállítás keretein belül ismerkedhet meg a látogató Szent László király életével és korával, valamint a somogyvári bencés apátság történetével és kultúránkban betöltött szerepével. A vendégek korhű kópiák segítségével ismerhetik meg a legendás király fegyvereit, öltözetét és arcrekonstrukcióját is. A különleges hologram-lapidárium és a teljes kolostoregyüttes rekonstruált 3D-s képe pedig izgalmassá teszi az itt fellelt, páratlanul értékes kőanyag bemutatását.

A látogatóközpont az állandó kiállítások mellett alkalmas időszaki kiállítások, előadások és konferenciák megrendezésére. A Látogatóközpontnál többek között múzeumi kiállítóterek, audiovizuális tér, nyitott kerékpártároló, pelenkázó, valamint parkoló várja az ide érkezőket.